Starta företag – hjälp på vägen

starting-a-business-help-on-the-waySverige behöver fler företagare, både stor och små, men det är en hel del att tänka på innan du gör verklighet av din idé. Bolagsform, namn på företaget, om du skall anställa, hur du ska marknadsföra dig, behöver du startkapital, behöver du kontor eller lokal och vad som behövs för din bransch (jobbar du t.ex. med livsmedel så ställs höga krav på miljö, hälsa med mera). Låt dock inte detta avskräcka dig; det finns en mängd myndigheter som kan besvara frågor, t.ex. Bolagsverket och Skatteverket, och det finns mycket matnyttigt på nätet. Se dock till att säkerställa att den information som du läser dig till är med sanningen överensstämmande – det är du som är ansvarig att se till att du följer lagar och regler och du kan inte hänvisa till att “någon annan skrivit” och att “du trodde”.

Börja med att fundera på vad ditt företag ska göra. Vilken verksamhet ska företaget bedriva? Om du inte är säker på huruvida din idé kommer att fungera så kan du göra en enklare marknadsundersökning. Om du t.ex. vill sälja kaffe från en försäljningsstation invid en busshållplats kan det vara bra att se över mängden resenärer och kanske göra en enkät där du frågar 25 resenärer per dag, under 10 dagar, om de skulle ha velat kunna köpa kaffe just där och då. Därefter gör du en utvärdering för att se om din idé håller.

Om din idé verkar lönsam och du har bestämt dig för att driva företag så behöver du välja om du ska driva Enskild firma, Aktiebolag, Handelsbolag eller Kommanditbolag. Gör en marknadsplan och en budget. Fundera över om du behöver ett startkapital (du kanske behöver köpa in en vagn att sälja ditt kaffe från, muggar, skedar, mjölk o.s.v.). Hör med din kommun vilka regler som ställs på just din verksamhet.

Var inte rädd för att fråga! Tag kontakt med andra företagare som driver liknande verksamhet och be dem och tips och råd – så länge du inte är en direkt konkurrent så brukar de flesta vilja hjälpa till.

Add Your Comment